בתחילת השנה נפתח המחזור הראשון של "תכנית משפיעים".
מהי תכנית משפיעים?
תכנית משפיעים היא תכנית עתודה למגזר החרדי, שתהווה שער כניסה למשרות מפתח בשירות הציבורי עבור אוכלוסייה זו.
תכנית זו נפתחה בהמשך להחלטת הממשלה לשלב נשים וגברים חרדיים בשוק העבודה הכללית, ולאור מסקנות דו"ח צוות בין-משרדי, אשר בחן את שילוב הציבור החרדי בשירות המדינה והמליץ על דרכים לקידום שילוב זה.
התכנית המנוהלת על ידי נציבות שירות המדינה, משרד העבודה והרווחה ומשרד הפנים, ומיושמת באמצעות מיזם משותף עם עמותת קמ"ח (קידום מקצועי חרדי), העוסקת בשילוב האוכלוסייה החרדית בשוק העבודה.
תכנית משפיעים כוללת 50 תקנים שנתיים – חציים לגברים וחציים לנשים. 35 מהתקנים מיועדים לשירות המדינה ו-15 לשלטון המקומי. קהל היעד הינו בוגרי אקדמיה חרדים,הנמצאים בראשית דרכם התעסוקתית בעולם העבודה, תוך מתן יתרון למועמדים שעדיין לא מלאו שלוש שנים מקבלת התואר שלהם.
התכנית פונה לנשים ולגברים, אולם שלב ההכשרה של התכנית, כך לפי החלטת ועדת היגוי, יתקיים בהפרדה כשמחזור אחד מיוחד לגברים בלבד והמחזור שאחריו לנשים בלבד.
התביעה נגד משפיעים
לפני מספר חודשים, הגישה שדולת הנשים תביעה בטענה שיש לעצור מיזם זה בשל הלימודים הנפרדים, כאשר לדבריהן "מתכונת מופרדת מהווה פגיעה קשה וישירה בזכות השוויון".
בית המשפט פסק לטובתם.
קראתי את התביעה ואני לא מצליחה להבין, לא את התובעים ולא את בית המשפט.
אנחנו שומעים השכם והערב טענות על הציבור החרדי שלא משתלב מספיק בשוק העבודה (טענות, שאגב, נאמרות פעמים רבות ללא מחקר מעמיק…)
אז הנה מיזם שהיה אמור לאפשר לעוד משפחות חרדיות להתפרנס בכבוד ולהניע את גלגלי הכלכלה. והנה קבוצה קטנה שרמסה אותו, תחת סיסמה יפה של אי שוויון.
לא ברור כיצד העובדה, שהקורסים מתנהלים בנפרד, מהווה סיבה לעצור מיזם זה (ובעקבותיו מן הסתם מיזמים אחרים).
אם היה זה קורס לגברים בלבד, הייתי מבינה את טענת החוסר שוויון. אך ברגע שהתכנית הוכנה לשני מחזורים, מחזור גברים ומחזור נשים, איפה האי שוויון?
ממי דורשים ללמוד ביחד?
כולנו יודעים שהחרדים הם לא מקשה אחת. יש יותר ופחות מודרנים. יש כאלו שלומדים בבר אילן והאוניברסיטה הפתוחה ויש כאלו שבוחרים ללמוד במוסדות לימוד חרדיים, המותאמים לאורח החיים שלהם.
אלו שסיימו תאר ראשון בבר אילן, לא זקוקים לתכנית ייחודית זאת ויכולים ללמוד בכל תכנית כללית ולהתערות בחברה בכוחות עצמם. מטרת התכנית היא לקדם את אלו שנטועים חזק בתוך אורח וצורת החיים החרדית הקלאסית.
החרדי הממוצע לומד במוסדות נפרדים כבר מגיל 3. ולא רק הלימודים במתכונת נפרדת. המפגשים החברתיים סביב בית הכנסת, השמחות המשפחתיות הגדולות והמצומצמות, הכול מתנהל בהפרדה בין נשים וגברים. אפילו הכניסה לאולמות השמחות היא לא כניסה אלא כניסות. כניסת נשים וכניסת גברים.
במשפחות רבות גם הישיבה סביב שולחן השבת, כאשר מדובר במשפחה הלא גרעינית (כלומר, חתן או כלה או חברים קרובים), תהיה נפרדת ותכלול צד גברים וצד נשים. הבילויים נפרדים. סרטים והרצאות לנשים בלבד, שיעורים לגברים בלבד והופעות זמרים חסידיים לאולם מחולק.
האם נראה לכם שבחור או בחורה חרדית בוגרי חינוך ואורח חיים זה ירשמו למיזם הכולל לימודים משותפים?
בסופו של דבר, לטובת הפרנסה, בוגרי הקורס הזה יעבדו בסביבות עבודה מתחשבות אבל לא על טהרת מין אחד בלבד. מטרת התכנית שצריכה להיות גם מטרת כולנו היא להגיע לכך שיהיו בוגרי ובוגרות קורסים שיעבדו בסביבות כאלו או אחרות.
למה ללכת ראש בקיר? למה לחבק את הנשים החרדיות חיבוק דוב?
אם שדולת הנשים רוצה כל כך לעזור להן, היא יכולה להשפיע על מקומות העבודה הכלליים לפתוח את הדלתות ולקבל יותר חרדים וחרדיות לעבודה.
כרגע השדולה רק מפריעה.