אם בפסח בדקתי מה אומרת לי המילה חירות, היום, אני שואלת את עצמי, מה אומרת לי המילה עצמאות. מהי מדינה עצמאית ומה זו אישה עצמאית.
בעיני עצמאות מתבטאת את זכות הבחירה.
כאזרחי המדינה יש לנו זכות לבחור בהנהגה ולהשפיע על המהלכים המדיניים החברתיים וכל שאר עניני המדינה.
הדור שחי תחת השלטון התורכי והמנדט הבריטי, חי תחת שלטון שלא הם בחרו בו. הם חיו תחת עם אחר ששלט בהם, קבע את צורת חייהם, ונתן או שלל זכויות.
נשות הדור הקודם, שכבר חיו במדינה עצמאית, לא היו בעלות זכות בחירה בחייהן האישיים. עבודה לנשים לא היתה מקובלת ולא לגיטימית בשנים בהם בנות הדור של אמי היו בשיא פריחתן. אישה יכלה להיות מורה או גננת או לעבוד מהבית כתופרת. רוב המקצועות האחרים לא היו פתוחים עבורן.
זכות הבחירה היא אבן היסוד ביהדות. אבל הזכות הזו היא מצומצמת. נאמר בתורה " רְאֵה נָתַתִּי לְפָנֶיךָ הַיּוֹם אֶת הַחַיִּים וְאֶת הַטּוֹב וְאֶת הַמָּוֶת וְאֶת הָרָע. …… ובחרת בחיים". לכל אדם ואדם יש את הזכות ואת החובה להשתמש בכח הראיה שבו, לראות את החיים ולשמוע את מה שהם מזמינים. זו קריאה לעשייה. לבחירה. אך יחד עם מתן זכות הבחירה, בורא עולם מצווה עלינו במה לבחור. ואם יש לצוות על כך, ניתן להבין שהאדם, שהוא שילוב של חומר ורוח, גוף ונפש, לא תמיד נוטה לבחור בדרך הנכונה.
הבחירה בחיים היא לא טריוויאלית. הבחירהבחיים היא בדרך כלל לא הבחירה בקל, בנוח, בהרגל, במה שהסביבה מצפה ממני לעשות. הבחירה בחיים היא בחירה מתוך מחשבה, עבודה עצמית, ובחינה מעמיקה.
בדור שלנו זכות הבחירה הורחבה. אנחנו בוחרות את הממשל והתעסוקה, כל אחת מאיתנו יכולה לבחור בין להיות עקרת בית או גם אישה עובדת. כמעט כל המקצועות פתוחים בפנינו, כל מוסדות הלימוד, כל האפשרויות לרכוש השכלה גבוהה.
כאשר בוחרים בחיים, צריך לפעמים להתפשר או לוותר על רצונות, להבין ולעמוד באתגרים שהבחירה שלנו מביאה בעקבותיה, לפעמים לבחור מחדש את אותה בחירה אחרי מחשבה נוספת ולפעמים לשנות כיוון. לכל בחירה יש מחיר ובדרך כלל אין מושלם.
וכאשר בוחרים, צריך לזכור את הציווי, ובחרת בחיים. יש לבחור את מה שיעניק חיים מלאים יותר, משמעותיים, חיים שנעים לחיות אותם ולהגיע לבחירה שחיים איתה בהשלמה.
חג עצמאות שמח!
פורסם על ידי נילי דוידוביץ ב-01:14