במשנה, במסכת ראש השנה, פרק א" נכתב: "ארבעה ראשי שנים הם: באחד בניסן – ראש השנה למלכים ולרגלים, באחד באלול – ראש השנה למעשר בהמה, באחד בתשרי – ראש השנה לשמיטין וליובלות לנטיעה ולירקות, בט"ו בשבט – ראש השנה לאילנות". כל אחד מראשי שנה אלה קשור ללוח השנה העברי, וככזה מהווה חלק בלתי נפרד מחיי. אלא שבשנים האחרונות הצטרף ראש שנה נוסף לרשימה – ראש השנה האזרחית.
כמו מרבית הציבור הדתי והחרדי, גדלתי וחונכתי על פי לוח השנה העברי בלבד, המושתת על מולד הירח. לוח השנה האזרחי או הגרגוריאני, המבוסס על מחזור השמש, ולפי חלק מהתפישות נחשב ל"לוח השנה הנוצרי", לא היה קשור אלי כלל במקרה הטוב, או אפילו נאסר לחלוטין לשימוש במקרה הפחות טוב. כל שכן, גם חגיגות תחילת השנה שהתלוו אליו. בגיל 18 שכתבתי את השקים הראשונים בחיי, הקפדתי לרשום את התאריך העברי בגאווה ובגאון והתעלמתי בעקשנות מרעו הלועזי. עם השנים התגמשה מעט עמדתי בנושא.
יש הקושרים את ראש השנה האזרחי לאפיפיור סילבסטר, שכיהן במאה הרביעית לפני הספירה. בפועל נחגג ראש השנה החדשה בכל רחבי העולם, גם במדינות שהדת הרשמית בהן איננה כלל הנצרות,כדוגמת: תאילנד, יפן, טורקיה והודו. אמנם, סילבסטר נפטר ב-31 לדצמבר אך בנצרות נחגג חג המולד לרוב ב-25 בדצמבר, כאשר ה-31 הוא כמעט חסר ערך דתי בהקשר זה. גם הטענות על אופיו האנטישמי לכאורה של האפיפיור סילבסטר אינן מגובות מבחינה היסטורית. למעשה, מציין ה-31 בדצמבר תאריך שהוא בעיקר ראש שנת הכספים החדשה. בעבר הייתה שנת הכספים נפתחת בראשון לאפריל, המקביל לחודש העברי ניסן, שלפי המשנה הוא ראש השנה למלכים. במציאות שכזו, השנה האזרחית החדשה איננה נופלת תחת ההגדרה "לא שלנו" אלא נקשרת לחיי היומיום של כל אחד מאיתנו, אם ירצה ואם לא, ברמה הכלכלית, העסקית, התרבותית והארגונית.
לפני שנה אזרחית חדשה, כמו לפני ראש השנה היהודי, נבחרים 100 אנשי השנה המשפיעים ביותר, העיתונים מתמלאים בסיכומים, ברדיו נערכים מצעדים שונים ונשמעות ספקולציות והערכות לגבי השנה הבאה. מבחינתי, תאריך השנה האזרחית החדשה הוא אכן הזדמנות נהדרת לערוך סיכומים ולהתכונן לקראת הבאות. אם כי, בפועל ניתן לערוך סיכום גם בכל תאריך אחר – בין אם פעם בשנה ובין אם חמש פעמים בשנה, בין אם בתחילת כל חודש או אפילו לפני השינה בכל לילה. חשבון נפש זה הוא הזדמנות אמיתית להביט בהישגים ולהתכונן לקראת הבאות.
"אני ואתה נשנה את העולם", שר אריק אינשטיין. אני מציאותית יותר ומכירה בעובדה שכנראה אינני יכולה לשנות את העולם במעשה דרמטי, לא בשנה אזרחית זו ולא בשנים האזרחיות הבאות. עם זאת, אני בהחלט יכולה לשנות במסגרת מעגל ההשפעה שלי. וזה המון! גם לשינוי מקומי ישנה השפעה אוניברסאלית עצומה, ממש כמו "אפקט הדומינו". מספיק שאבן אחת תזוז כדי שהשורה כולה תתחיל לנוע הלאה, די להשליך אבן זעירה אחת לתוך מאגר מים גדול כדי לעורר אינסוף גלים מסביב, ובכך אני רואה את תרומתי בשנה אזרחית זו ובכל אחד מימי השגרה. מסיבות אלה, ראש השנה האזרחית הוא בעיקר תאריך בו אני שואלת את עצמי מה ניתן לשפר ביחס לשנה האזרחית הקודמת, וכיצד אוכל לתרום את תרומתי לעולם טוב יותר בעתיד, מבחינה מקצועית ומכל בחינה אחרת.
צוות חברת "דעת" מאחל לכולם שנה אזרחית פורייה ומלאה בשפע ובהצלחה.